Guttestreker, som består av to 29-åringer fra oslo-området, har en litt annen tilnærming til kunst enn de fleste andre. De kommer ikke fra noen kunstfaglig bakgrunn og har dermed utviklet sin helt egen stil og tilnærming til billedkunst. I løpet av knappe fire år har de beveget seg fra gutterommet til de største galleriene i landet og har også åpnet sitt eget galleri på fasjonable st.hanshaugen i Oslo.
Deres kunst er et uttrykk for en filosofi som de baserer på vitenskaplige artikler, dokumentarer og bøker de kommer over. De er svært engasjerte i samfunnet rundt seg og dette inspirerer dem til å lage grandiose verk med ørsmå detaljer som underbygger tematikken i bildene. De lager ofte dystopiske bilder med morsomme figurer og deilige farger, slik at de kan «lure» betrakteren til å orke å ta inn over seg budskapet. Men det er ikke bare død og fordærvelse i bildene deres. Med en tydelig humoristisk og ironisk undertone, viser de deres lekne side og at verden ikke alltid trenger å tas så seriøst. Selv om de tar opp de virkelig store og viktige spørsmålene som psykisk helse, innvandring, religion, krig og fri vilje.
Deres bilder er evig aktuelle med den universelle tematikken i bildene deres. Bildet «7 gods of Babylon» prøver å vise hvordan menneskeskapt religion skaper skillelinjer mellom mennesker som gjør at de ikke klarer å samarbeide. Dette ser vi eksempler på blant annet i polen der det høyrepopulistiske og nasjonalistiske partiet PiS, med sterke bånd til kirken, undergraver rettsystemet og har gjort LHBT-miljøet til samfunnsfiende nummer en. Over alt i verden utøves det vold mot religiøse minoriteter. I Kina holdes millioner muslimske uigurer i konsentrasjonsleirer, de muslimske rohingyaene i buddhist-dominerte Myanmar står i fare for å bli utsatt for
folkemord, samtidig som kristne utsettes for forfølgelse flere steder i midtøsten, bl.a i India og Egypt (i følge organiasjonen Åpne Dører). Guttestreker mener derimot at samarbeid er en av gunnsteinene i naturen. De trekker frem flere eksempler som vis ersamarbeid mellom arter, som ravner og ulver, frosker og edderkopper og trær og maur. Alle flercellede organismer på jorden idag er også et resultat av et samarbeid som startet for mange hundre millioner år siden. En liten mitokondrie bakterie trengte seg inn i en større celle og begynte dermed å spise av avfallsstoffene dens. Avfallsstoffene til bakterien var nyttig for cellen og slik oppsto symbiosen som gjorde det mulig for cellen å begynne å dele seg. Religion ser også ut til å være motivet bak terrorangrepet på moskeen al-Noor. Philip Manshaus (21) var en del av incelkulturen på internett og er bare en av mange unge menn som føler seg forrådt av samfunnet. Dette er ensome mennesker som søker tilhørlighet og respekt i et samfunn som ikke ser dem. PST melder i sin rapport av 1. mars 2019 at hver femte nordmann føler seg ensom, men dette er ikke et økende problem melder Anders Barstad, forsker i SSB (forskning. no 13.mars 2019). Han sier derimot at man ser økende antall ensomme blandt ungdomsskole elever i Norge og vesten gjenerelt. Blandt disse kan ensomheten bli stor og internett kan bli et alternativ til å sosialisere seg IRL. På internett kan disse unge menneskene bli radikalisert og transformert til såkalte ensomme ulver, som i følge PST, utgjør den største trusselen for rikets sikkerhet idag.
Guttestreker har laget et bilde om ensomhet kalt «Lonely living room». Bildet baserer seg blant annet på en studie publisert i American Sociological Review i juni 2006, som konkluderte med at amerikanere har gått fra 2.94 nære venner i 1985 til 2.08 i 2004. Følelsen av ensomhet stammer fra den tiden da vi levde blandt de andre dyrene på savannen. Før teknologien sendte oss ut av dyreriket var vi dypt avhengig av samarbeid med andre mennesker for å overleve. Følelsen av ensomhet ble dermed en overlevelsesstrategi som kroppen iverksatte hvis mennesket ikke sosialiserte seg.
Idag spiller derimot sosiale medier på de samme knappene og lurer kroppen til å tro at man er sosial. Dette kan skape en selvforsterkende effekt ved at man isolerer seg ytteligere fra omverdenen. Ensomhet kan derimot gi verden verdi gjennom kunst og vitenskap. Isaac Newton var alene store deler av livet sitt ettersom han stengte seg inne på sitt kontor på Cambigde og utviklet blant annet det vi idag kaller matematisk analyse, som han brukte for beregne tyngdekraften. Store kunsterne som Munch og Picasso var begge ensome store deler av livet, men sjenket verden med fantastiske kunstverk.
Guttestreker åpner også for at verken de ensomme ulvene eller de religiøse forfølgerne kan klandres for sine handlinger i bildet «Waves of Matter». De er alle et resultat av arv og miljø og har ingen fri vilje. Hvis så er tilfellet, stiller det sprøsmålstegn ved hele rettsystemet vårt. Professor i biologi, nevrologi og nevrologiske fag ved Stanford University, Robert Sapolsky agrumenterer i sin bok «Behave» for at mennesket ikke har fri vilje, men kun er en maskin som reagerer på ytre og indre stimuli, skapt av arv og miljø gjennom milloner av år.
Du kan se mer av Guttestrekers kunst her: www.guttestreker.com
Tomas Engnes spilte og sang nydelig for oss på vår utendørs åpning lørdag 9. august kl. 12:00.