Skjeberg onsdag 12. juni 2002

Vi har vært på utflukt til

Johansen Monumenthuggeri


Vi har vært hos Johansen Monumenthuggeri, steinhuggeriet som brukes av de fleste kjente norske billedhuggere. Det ligger i Skjeberg, like ved Sarpsborg og ca 10 mil fra Rælingen, og inneholder en lang rekke skulpturer under arbeid. Vi ble imponert både over håndteringen og utformingen av de svære steinblokkene, og over den kunstnerlige kvaliteten på arbeidene vi så. Og på vei hjem kunne vi plukke med oss stein fra vrakhaugen. Bilen var litt mer baktung på vei hjem...

Marek Sobocinski i arbeid med "Regnbuen og noen planker"

Vi er endelig i gang med å få reparert skulpturen utenfor Sandbekkstua som ble vandalisert for en tid tilbake. Arbeidet foregår i steinhuggeriet, og Marek inviterte oss på besøk for å se hvordan arbeidet med vår egen skulptur foregår. Han underviser ved Høyskolen i Oslo, og ga oss en omvisning sammen med daglig leder Øyvind Johansen som var veldig hyggelig og imøtekommende.

Marek gjør om skulpturen slik at de to små steinene som stod mot hverandre erstattes av en mye større stein som står vendt mot Sandbekkstua. Steinen vil bli montert rett over sommeren, og det vil bli spennende å se hvordan den "nye" skulpturen vil bli.


Marek Sobocinski og Kjell Halvorsen børster pussestøv av regnbuen

Vi møtte Kristian Blystad

Den kjente billedhuggeren Kristian Blystad bodde som student selv i Sandbekkstua (tidligere kalt Blystadhuset) vinteren 1972, hentet vann i bekken og fyrte kulda ut... Selv er han oppvokst i Bergen, men gamle fru Blystad var hans grandtante, og et bilde vi hadde funnet i Sandbekkstua og tatt med oss viste seg å være av hans oldefar. Det hadde vært veldig morsomt om han nå over 20 år senere kunne "komme tilbake" til sin studenttilværelse som anerkjent kunstner og stille ut arbeider i Sandbekkstua.

Kristian Blystad lager mest skulpturer i stort format og er en av våre mest kjente billedhuggere. De to siste utstillingene hans var i Galleri K og på Henie-Onstad-senteret. I steinhuggeriet viste han oss blant annet arbeider som han utfører i hvit marmor som han har hentet med seg fra et nylig opphold i Kina, samt flere av sine kjente torsoer.


Kristian Blystad viser hvit marmor under arbeid


Kristian Blystad demonstrer steinhugging på torsoer under arbeid

Ny tur?

Dette var så morsomt at vi gjerne gjentar det. Dessverre ble det svært kort varsel på denne turen, men vi kommer til å arbeide for å arrangere en ny tur senere, enten i egen regi eller om AKFO har lyst til å plukke opp ballen?

Geir Hareide Andersen